Dog.bg Форуми : Топлинен и слънчев удар

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Топлинен и слънчев удар

#1 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1492
  • Регистрация: 09-August 04
  • Location:София

Публикувано: 20 June 2006 - 03:41 PM

Жегите започнаха... ВНИМАНИЕ! Не само хората, но и кучетата са силно уязвими от слънце и топлина.
ЗАПОМНЕТЕ:
Никога не оставяйте кучето в затворено пространство без движение на въздуха, ОСОБЕНО в паркирана кола!
В "опасните" места се включват също и по-необичайни такива, ако площта е под 8-10 квадрата:
- остъклени тераси
- по-малки стаи
- клетки
И въобще всякакви малки по обем помещения. Чисто практически, предупреждението важи и за не-затворени места, където трудно се осъществява оборотът на въздуха - например кучешка колиба, завряна в гъсти храсти и/или заобиколена от висока циментова ограда: температурата на подобно място, ако оградата/храстите се напичат, дори ако е сянка отдолу, може да достигне фатални стойности.
Никога не оставяйте кучето на място, където има пряко слънчево греене и отсъства сянка. Пак става дума за коли, тераси, малки стаи, вързала без сянка и прочие.
НИКОГА, ама НИКОГА не оставяйте кучето без достъп до вода, по възможност прясна!
НИКОГА не разхождайте кучето продължително, ако:
- температурата на открито е над 35 градуса, ОСОБЕНО ако времето е задушно
- хептен пък на места, където слънцето грее с пълна сила, ОСОБЕНО тротоари, циментирани площадки и прочие, които се напичат като огнената геена...
В горещо време е най-добре разходките да се провеждат сутрин до 8-8 и нещо и вечер след 8 или 9, междувременно при необходимост - кратичка разходка за тоалетни нужди, по сенките...
НАИСТИНА не забравяйте, че кучето:
- има по-лош топлообмен от човека: човекът се поти и може да се обезводни бързо, но поне си осигурява някакъв начин за отвеждане на топлината, докато кучето го прави чрез изпаряване на влага само от езика, т.е. прегрява по-бързо
- се намира по-ниско до земята, т.е. по-близо до напечения асфалт, лъхащата жега суха пръст и т.н.; плюс това то НЕ НОСИ обувки и горещи тротоари, пясък на плажа и т.н. могат да му изгорят лапичките
- и, най-вече, кучето - особено пък вързано на каишка или синджир - няма възможност само да реагира и да си "каже"; да иде да се скрие на сянка и прочие екстри. То зависи от човека в другия край на сиджимката...

ОСНОВНИ ПРАВИЛА:
Вкъщи осигурявайте движение на въздуха - с други думи, УМЕРЕНО течение между стаите (това е полезно не само за кучето); няма да навреди и някой вентилатор. Все пак не забравяйте, че на течение лесно се настива... Осигурете на кучето достъп до хладно място, най-добре с плочки - баня, коридор... където може да легне на хладно. Ако е нужно, опънете чаршаф на терасата, за да осигурите сянка.
По време на обедните горещини (от примерно 10 сутринта до 5-6 следобед) НИКОГА не заливайте обилно с вода нагрети пространства (двор, тераса...) - изпаряващата се вода НЕ ВОДИ ДО ОХЛАЖДАНЕ, а до висока влажност на въздуха, което в съчетание с висока температура пречи на изпаряването и може буквално да свари кучето, защото системата му за "изпаряване през езика" става нееефективна. Вместо да мокрите, осигурете по някакъв начин сянка за нагрятото място...
По време на разходки носете шише с вода и купичка, и често предлагайте на кучето да пие. С водата можете да мокрите черепната му кутия - главата - и да разтривате тялото. Още по-добър вариант е мокра кърпа, с която да го замятате. Такова намокряне подпомага отделянето на топлина чрез изпаряване от мократа козина и съответно охлажда тялото.
ОСОБЕНО НА ИЗЛОЖБИ, при престой на кафене, сладка приказка с други кучкари и прочие - не оставяйте кучето на слънце!!!! и на задушни места.

СПЕЦИАЛНО ЗА ЗАТВОРЕНИТЕ И ОТВОРЕНИТЕ КОЛИ
Колата е най-лошият враг на кучетата и малките деца. Като метален предмет, тя се нагрява адски бързо и се охлажда адски трудно. Ето защо НИКОГА не бива да се оставя куче в паркирана кола, дори ако прозорците са отворени леко и дори ако колата е на сянка - сенките се местят, след половин-един час може да се озове на слънце... а температурата вътре бързо минава 40-те градуса, ако времето е горещо. АКО се налага кучето да остане в колата, непременно паркирайте така, че вятърът да минава напречно - през прозорците - и оставете два-три пръста отворени прозорци; и не оставяйте кучето за повече от 10-15 минути в колата. Понякога дори не-толкова-топло време може да се окаже фатално за животинката...
Преди вече близо две години собствениците на една басетка я оставиха в колата и отидоха в София Ленд с детето си; паркирана на сянка кола с отворени прозорци. Като се върнаха, беше късничко... bl)

КАК ДА ОХЛАЖДАМЕ КУЧЕТО ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО
Като му осигурим:
- прохладно място за лежане
- евентуално: и влажна кърпа, върху която да се въргаля/изтяга
- голямо количество вода; при интерес от страна на кучето - възможност да джапа в голям леген...
Ако се притесняваме, че кучо се е прегрял нещо, то:
навлажняваме с умерено хладка вода главата, врата, гърба на кучето; при необходимост разтриваме лапите, замятаме го с мокра кърпа, пръскаме го с вода.
НЕ ГО ОБЛИВАМЕ със студена вода, не го мятаме в пълна със студена вода вана и не му слагаме ледчета. Изобщо, водата трябва да е ХЛАДКА, а не ЛЕДЕНА.
Кучето МОЖЕ да си играе със струя от пуснат маркуч, но не да бъде натикано под струята.
За по-добро охлаждане можем да навлажним кърпата с ОЦЕТ (като за висока температура при деца...) или да пъхнем кучето под хладка струя и постепенно да направим водата по-студена, но резките температурни преходи са опасни.
По същата причина и ХОРА, и животни трябва да внимават, когато от климатизирано помещение се излиза на открито: първо оставяте вратата отворена, за да "лъхне" горещият въздух, после излизате и поспирате малко (удря като с чук...) и чак като се усетите средно-некомфортно, движите нататък. Иначе сърцето може да се пресили или да се стигне до оток на белия дроб.

СЛЪНЧЕВ И ТОПЛИНЕН УДАР
Слънчев удар нерядко явление през горещите летни месеци. Причина за възникването му се явява прякото въздействие на слънчевите лъчи върху главата на животното, и като следствие върху главния мозък. Поведението на кучето става неспокойно, често има припадъци, може да има повръщане и гърчове, понякога се отбелязва повишение на температурата на тялото с 1 градус.
Топлинен удар може да се получи при прекомерно нагряване на тялото при повишена физическа активност в съчетание с висока температура на околната среда. За разлика от слънчевия удар температурата на животното се повишава с 1-2 градуса. Под гъстата си козина кучетата по-лесно понасят студ, отколкото жега. Ако у намиращото се в покой куче гъстата козина способства да предпазва организма от прегряване, то при физическо натоварване е обратното тя играе отрицателна роля. Потните жлези по кожата на кучетата не са развити и затова те не се потят, а се освобождават от топлината чрез учестено дишане и провесен език. Последното е неефективно при жега, тъй като настъпва нарушаване на топлинния баланс. Температурата на тялото на кучето бързо се покачва. Особено бързо това става, ако на кучето е поставен намордник. Ако не се вземат незабавни мерки по снижаване на температурата, то животното може да загине. Най-предразположени към топлинен удар са кучетата от дългокосместите породи.
Симптоми: като първи признаци за настъпване на топлинен удар служат вялост, задух, повишено слюноотделяне, слаб пулс, учестено сърцебиене, обща слабост, зачервяване на лигавиците на очите, а понякога гърчове, повръщане и даже загуба на съзнание.
Първа помощ: при наличие на учестено, тежко дишане, повишено слюноотделяне, зачервяване на лигавиците, учестено сърцебиене и повишаване на температурата над 40,6С, трябва незабавно да преместите животното на сенчесто прохладно място и да свалите температурата му (потапяне на кучето в хладка вода, поливане с маркуч или душ, поставяне по тялото на пакетчета с лед). Също така може да опитате да напоите кучето със силно, студено кафе.
При нарушаване координацията на движение, разширени зеници, загуба на съзнание, побледняване на лигавиците, повръщане и диария, трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ. Ако кучето е в безсъзнание, повдигнете го за задните крака и поставете главата му по-ниско, или го разклатете държейки за задните крака, до появата на самостоятелно дишане и двигателна активност. Ако се налага можете да проведете процедурата по възбуждане на дишането.
Профилактика: следете в горещо време кучето винаги да има достъп до вода и сянка, не му поставяйте намордник, който затруднява дишането с отворена уста, също така се старайте да избягвате дълги разходки и пътувания с влак или автомобил.

СПЕЦИАЛНО ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ КУЧЕТА:
Ами - още по-внимателно с тях b) , никакви разходки по жегите, в никакъв случай не пресилвайте животното да тича, скача или проявява активност, ако не желае; осигурете му вода... охлаждайте го с водичка и разтривки...

ДОБРА ИГРАЧКА (за кучета, които не драпат по мокет и паркет из къщи де)
Чудесна играчка са ЛЕДЧЕТАТА. За целта (зависи от размера на кучето) замразете вода в пластмасова чашка, махнете чашката и дайте блокчето на животното. Става за близане, смучене, хрупане, бясна игра... и същевременно охлажда. Обаче мокри навсякъде из къщи bl)
Впрочем, със същото голямо ледче може да се натриват вратът, гърбът и краката на кучето, ама не лепете ледчето направо по черепа - започнете от носа и прокарайте бързичко нагоре по черепа и по врата, да не се пресече на кучо мозъка b) .
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#2 Потребителят е офлайн   Ина Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 240
  • Регистрация: 06-January 06
  • Location:гр.София

Публикувано: 24 June 2006 - 10:53 PM

Vabank, Голди (голдън на 9 м.) излиза на слънчевия балкон, ляга и се "пече". Това вредно ли е? Аз за всеки случай след 10 мин. максимум я прибирам, но съм чувала, че "кучетата акомулират топлина". Има ли нещо вярно и как да постъпвам?
User's Signature

Неуспехът не означава,че си пропилял времето си,а че имаш причина да започнеш отначало.

#3 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1492
  • Регистрация: 09-August 04
  • Location:София

Публикувано: 24 June 2006 - 10:56 PM

Честно казано, ако кучето си го прави по своя воля, а не е "задължено" от забравил го примерно на терасата собственик... не виждам нищо вредно.
Нойзи - басетката - например така си прави от години: намира си най-слънчевото място и се опва там; включително и лятно време, когато след 10-15 минути се изнася... на плажа също се хопва на пясъка извън сянката... досега, да чукна на дърво, не си е навредила. Макар че особено в жегите и на плажа бая страх бера (поне аз) n)
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#4 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1166
  • Регистрация: 08-October 05
  • Location:София

Публикувано: 24 June 2006 - 10:58 PM

Същото да питам и за моята дакелка, която прави същото, но за много повече време! bl) Докато има слънце в стаята!? Сама отива да си легне на слънце и не мръдва!? Как не прегрява ми е чудно ?! n) bl)

Едит : извинявам се! писала съм по едно и също време.

#5 Потребителят е офлайн   Aneliq Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 108
  • Регистрация: 13-June 06
  • Location:София/ Бургас

Публикувано: 26 June 2006 - 02:52 PM

Аз да ви питам, понеже съм от Бургас, но уча в София, лятото се прибирам . Може ли да взимам Айра с мен а плажа, като и осигурявам всичко необходимо за комфорта и разбира се, вода, сянка и т.н.И още нещо тя още малка, но като се прибера вече ще е на 3 месеца, ще има ли проблем за нея плажа?
Благодаря предварително!
User's Signature

www.putfile.com/anika85[br]Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят![br]

#6 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

  • Freaky animal
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 853
  • Регистрация: 29-December 05
  • Location:София

Публикувано: 26 June 2006 - 05:00 PM

cl) Мое скромно мнение - пробвай. Сутрин или по-късно следобед за малко. Виж, как ще й понесе, дали ще й хареса. Следи да не прегрее, да й е комфортно както се изрази... За по-дълго - то и за хората вече е вредно, а за кученцата... r)

#7 Потребителят е офлайн   Aneliq Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 108
  • Регистрация: 13-June 06
  • Location:София/ Бургас

Публикувано: 26 June 2006 - 05:20 PM

Diyana Char, благодаря за мнението, така и ще направя, дано да няма проблеми 1super
User's Signature

www.putfile.com/anika85[br]Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят![br]

#8 Потребителят е офлайн   iglika Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 798
  • Регистрация: 24-June 05
  • Location:София

Публикувано: 26 June 2006 - 06:56 PM

Цитат

Аз да ви питам, понеже съм от Бургас, но уча в София, лятото се прибирам . Може ли да взимам Айра с мен а плажа, като и осигурявам всичко необходимо за комфорта и разбира се, вода, сянка и т.н.И още нещо тя още малка, но като се прибера вече ще е на 3 месеца, ще има ли проблем за нея плажа?
Благодаря предварително!

Ако водиш кучето на плажа първо, още преди да се напекло от слънцето или да се е уморило от физическа активност го пусни във водата да се намокри, след това се старай да е непрекъснато мокро и да е на сянка и не прекалявай с хвърлянето на играчки - така кучето тича съсредоточено след предмета и съвсем забравя да се самоохлажда.

За топлинния удар искам да добавя, че понякога температурата се покачва внезапно и може да предизвика шок - зениците се разширяват, но лигавиците са бели, венеца на кучето побелява при натиск и се пълни с кръв за повече от 2 секунди. Ако кучето е в такова състояние незабавно - въпрос на минути, кучето трябва да се транспортира при лекар. В противен случай може и да умре.


"Първа помощ: при наличие на учестено, тежко дишане, повишено слюноотделяне, зачервяване на лигавиците, учестено сърцебиене и повишаване на температурата над 40,6С, трябва незабавно да преместите животното на сенчесто прохладно място и да свалите температурата му (потапяне на кучето в хладка вода, поливане с маркуч или душ, поставяне по тялото на пакетчета с лед). Също така може да опитате да напоите кучето със силно, студено кафе."

Тук искам данаправя уточнение към написаното от Vabank . Много е важно охлаждането да става равномерно и постепенно хладка вода - да, лед не. Най-добре е кучето да се сложи в кола с климатик, ако има такава , или на плочки или мозайка, които държат хладно но, не са ледени. Рязкото охлаждане на прегрялото куче може да повреди ритъма на сърцето. Това също е много опасно за кучето. В никакъв случай не потапяйте кучето във вана със студена вода, можете да го намокрите, но не и изведнъж да го пуснете във водата.

#9 Потребителят е офлайн   Gallean Икона

  • Група: Потребители
  • Мнения: 3
  • Регистрация: 22-May 06

Публикувано: 26 July 2007 - 04:29 PM

Възможно ли е голямата температура кучето да загуби (временно) чувствеността на слуха си (евентуално на зрението)? В същото време да си върви с обичайна походка.

#10 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

  • Freaky animal
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 853
  • Регистрация: 29-December 05
  • Location:София

Публикувано: 31 July 2007 - 03:53 PM

Възможно е да те нарежда на ум, че го влачиш в тая жега и да се прави на глухо и кьораво l)

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

  • No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори
  • Мнения: 27930
  • Регистрация: 19-May 05
  • Gender:Not Telling
  • Location:Макондо

Публикувано: 20 May 2008 - 10:30 PM

Да вдигна темата, че е актуална. (и за да не се появят 3 нови подобни  ;))
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#12 Потребителят е офлайн   zhel Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1973
  • Регистрация: 22-February 05

Публикувано: 31 May 2008 - 09:38 AM

Да,време и е вече на тая тема. Миналата година от жегите много стопани загубиха  кучетата си.

#13 Потребителят е офлайн   ramon4ety Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 289
  • Регистрация: 10-May 08
  • Location:Карлово

Публикувано: 01 June 2008 - 01:13 PM

Здравейте.Тази година ще ходим на море в края на юли, естественно искаме да вземем нашият шпиц със нас, тогава ще е на около 7месеца и няма да е много пухкав,но много се притеснявам ще издържи ли?На пътуването(пътуваме рано) но докато стигнем до града и т.н става топло...моля за съвети, може ли да го водя на плаж, ако да какво трябва да нося със себе си за да го предпазя от слънчев удар?  :(

Моля за съвети!Благодаря предварително!
User's Signature

Качена снимка
  http://park4pets.com/eson/es510x90.swf

#14 Потребителят е офлайн   Radost Cvetkova Икона

  • Member
  • PipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 27
  • Регистрация: 01-June 08
  • Location:Sofia

Публикувано: 06 June 2008 - 12:50 PM

Аз имам друг въпрос. Като сме вкъщи или в колата не се живее, така че сме на климатици. Страх ме е да не го простудя, каква е оптималната температура за кучета с къс и плътен косъм / моето е лабрадор / - примерно 22 градуса или 25 градуса, де да знам, някой знае ли?

#15 Потребителят е офлайн   kathryn Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 37
  • Регистрация: 02-June 08
  • Location:Варна

Публикувано: 10 June 2008 - 05:27 PM

Да питам и аз, моя френчи е на 4 месеца. Онзи ден излязохме по обед, реших, че все още не е много горещо. На 10-тия метър той започна да диша с отворена уста и изплезен език. До сега на по-дълги разходки сме излизали само вечер. Толова бързо ли се затоплят кучетата и най-вече французите в случая?

#16 Потребителят е офлайн   Didka_puppy Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 366
  • Регистрация: 13-May 08
  • Location:Варна

Публикувано: 10 June 2008 - 07:40 PM

Vabank, Браво на теб! Ти си направо върхът! Понеже аз и семейството ми сме адски запалени курортисти и докато се стопли тая наша локва (морето), ходим по язовитите и всевъзможни опнати поляни, родителските тела и всички около немския ми шпиц следва смирено и покорно да наисустят всяка твоя дума и стриктно да спазват всички предписания. Мога само да кажа- благодарим, че има такъв/а като теб!  :->)

#17 Потребителят е офлайн   A.belov Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 46
  • Регистрация: 06-August 08

Публикувано: 08 August 2008 - 12:03 AM

Vabank Нз от каде ги знаеш тия неща оба4е ти благодаря!!! наистина това което си написал е от голяма полза.. до сега несам имал и надявам се да нямам такива проблеми в тази жега,но поне сега знам какво да правя ако се слу4и нещо.. още един пад б-я!:):):)

#18 Потребителят е офлайн   margokk Икона

  • Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Мнения: 2756
  • Регистрация: 08-July 08
  • Gender:Female
  • Location:Варна

Публикувано: 08 August 2008 - 07:36 AM

ako пътувате дълго с кола, не забравяйте да спирате периодично (максимум на всеки 3 часа) и да осигурявате излаз ( минимум 10 - 15 мин.)  и вода на кучето си. Носете купичката му на достъпно място и бутилка с вода ако трябва. Не хранете непосредствени и по време на път.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#19 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 384
  • Регистрация: 24-December 07
  • Gender:Female
  • Location:София

Публикувано: 10 August 2008 - 09:16 PM

Здравейте, искам да ви попитам ............по време на път кичето ми се лигави, има вероятност да е от ароматизатора в колата но последния път пътувахме с кола която нямаше такъв, възможно ли е това да е от прегряване......макарче и преди е пътувало в горещини и не се е лигавело чак толкоз.  :rolleyes:

#20 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

  • No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори
  • Мнения: 27930
  • Регистрация: 19-May 05
  • Gender:Not Telling
  • Location:Макондо

Публикувано: 10 August 2008 - 09:20 PM

Цитат

Здравейте, искам да ви попитам ............по време на път кичето ми се лигави, има вероятност да е от ароматизатора в колата но последния път пътувахме с кола която нямаше такъв, възможно ли е това да е от прегряване......макарче и преди е пътувало в горещини и не се е лигавело чак толкоз.  :rolleyes:
Страх?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни