Dog.bg Форуми : Демодекоза

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (17 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Демодекоза

#1 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 27 February 2006 - 01:31 AM

имаме проблем с демодекозата от около 2 седмици. моля ви споделете опит и знания за тази ужасна болест! всяка информация за лечението, медикаментите, продължителността и как е протекла тя при други кучета ще ни бъде от голяма полза!
предварително ви благодарим.
nok

а това е малко медицинска информация, която събрахме по темата.

Демодекозата се причинява от микроскопичен кърлеж паразит, който живее във фоликулите на косъма, дори в редки случаи се открива и при здрави животни и хора. Дали ще покаже или не симптоми на тази болест, зависи от имунната защита на кучето . Тъй като няма лесен начин да се провери имунната система, е невъзможно да се предвиди кои животни биха могли да се заразят, или колко бързо биха оздравяли, ако се разболеят.
При повечето случаи на демодекоза животното може да спре размножаването на кърлежите и излюпването на яйцата  и да поправи вредата , която те вече са му нанесли. Веднъж справили се с проблема, повечето животни не се разболяват повече от демодекоза - имунната им защита се препрограмира да унищожава всякакви нови демодекозни кърлежи още с появяването им върху кожата.
Има обаче кучета, чийто организъм не произвежда такива имунни фактори, които да убият кърлежите. Специфичната неспособност на имунната система да се защити от кърлежите е наследствено явление, което може да доведе до разрастване на болестта в особено сериозни размери.
Много ветеринари смятат, че всяко животно има определен минимален брой демодекзни кърлежи, които живеят по тялото му и това е нещо . Най-често когато имунната защита на кучето се разклати - при някакви хранителни разстройства, болести или стрес, кърлежите на демодекса превземат кожата на кучето (като не трябва да се забравя, че всеки случай е строго индивидуален).
Трябва да запомните , че диагнозата за тази кожна болест, не може да бъде дадена само при преглед на кучето. Диагностичните тестове са задължителни, за да се установи заболяването и да се предпиша правилно лечение. Кучетата които страдат от саркоптоза могат да изглеждат по същия начин, както ако имат демодекоза.

СИМПТОМИ
Един от най-разпространените симптоми на болестта са малки петънца по кожата, където козината е окапала най-често по главата ,  с тенденция да обхване кожата по цялото тяло. Когато е при възрастни кучета демодекозата засяга най-често краката.

Ако кучето има само няколко малки петънца засегната кожа, демодекозата се определя като локализирана. Ако се е разпространила по цялото тяло се класифицира като генерализирана.Повечето кучета, които се разболяват обаче са млади, което е спомага за откриването и диагностиката на болестта.

ДИАГНОЗА
Първоначалната диагноза се поставя след като се вземе парченце кожа от засегнатото място. Хубавото на демодекозата е , че лесно се открива при болните кучета ( изключение може да правят шар-пеите). В повечето случаи е лесно да се видят кърлежите под микроскоп и ако на кучето ви е поставена диагноза демодекс, на предемтното стъкло ще е лесно да видите причинителя. Положителният тест за наличие на кърлежи по кожата  на кучето ви, както и опадването на козина са гаранция за наличие на демодекоза и необходимостта от лечение.

ЛЕЧЕНИЕ

За щастие на разположение са няколко лекарства, с които може да се лекува демодекоза. Те са доказано високо ефективни и са спасили много домашни любимци от страдания и дори евтаназия. В някои случаи най-доброто, на което можем да се надяваме е да успеем да контролираме проблема с времето, а не да го излекуваме. Времетраенето на лечението зависи от площта увредена кожа изцяло, а не само от няколкото петънца, които се виждат. Кожа, която ни изглежда здрава може много бързо да се покрие с петна от демодекоза. Това важи в особено голяма сила за възрастни кучета, чийто крака вече са поразени от болестта.

За съжаление, основавайки се на факта, че при имунната система най-важно е дали или не вашето куче носи тази зараза , няма гаранции че даденото лекарство ще подейства.  Независимо от вида на демодекозата, от която страда животното, трябва да се обърне внимание и на някои допълнителни въпроси.
Кучето ви се нуждае от оптимално хранене през този период, да има нужните ваксини, и да няма вътрешни паразити. Както при всяка друга болест, трябва да бъдат удовлетвоерни психологическите нужди на животното от общуване, което включва много упражения, игри и достъп до прясна вода през цялото време. По време на болестта могат да се появят и някои кожни алергии, които трябва също да се лекуват.

ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ЛОКАЛИЗИРАНА ДЕМОДЕКОЗА

Къпането с антибактериален шампоан е първата част от лечението. Това ще премахне всички люспи и корички, ще отстрани масните натрупвания по косъма и ще предотврати втора бактериална инфекция, която е често срещана в тези случаи.

ЛД може да се лекува с Гудинол. Това е крем, който се нанася на поразените места по кожата веднъж дневно. Предизвикава падане на още козина , но след 1 до 3 седмици проблемът отшумява. Ако по време на лечението се появят още петна , трябва да се мажат с Гудинол и да се потърси лекарско мнение.
Друг вид лечение при ЛД включва смесването на Митабан със зехтин. Тази смес се нанася на поразената кожа веднъж на ден. Възможно е ЛД да прерасне в генерализирана, дори когато е лекувана. А ЛД може да отшуми от само себе си, дори без лечение.

ГЕНЕРАЛИЗИРАНА ДЕМОДЕКОЗА
ГД се лекува с комбинация от лекарства и методи. Важно е да осъзнаете, че лечението може да отнеме от 2 до 3 месеца , за да бъде ефективно. Козината обикновено се обръсва, за да може лекарството да стига по-лесно до поразените участъци по кожата на кучето, което го прави далеч по-ефективно. Наблюдава се често и кожна инфекция , при която кучето трябва да бъде подложено на лечение с антибиотик за няколко седмици.
Основното лекарство, което се използва за лечение на ГД е  Митабан. Той трябва да се използва, като се следват стриктно инструкциите. Тъй като за повечето хора е трудно да извършват третирането през цялото време в домашни условия, кучето се отвежда в болница.  То се накисва в лекарството веднъж седмично, като между две процедури не бива да се къпе. Продължаваме с това лечение, докато кожните проби не отчетат отсъствие на кърлежи.
Ако Митабан не подейства има и друго начини за лечение, други лекарства. Това включва орално приемане на Иверместин и Милбемицин. Възможни са странични ефекти като неекоординираност, кома и дори смърт, затова тези две лекарства трябва да бъдат давани в предписаните количества на кучето. Не трявба да ги пият Колита, Шелтита и Австралийски шепхерд , както и  кучета, които са предразположени към сърдечен удар.
Няма гаранция, че тези лекарства ще подействат , особено при зараза, която е толкова обвързана със състоянието на имунната система.

ПРЕВЕНЦИЯ
Кучета, които страдат от болестта, не бива да се развъждат. От друга страна, е трудо да се предвиди кои животни ще проявят този проблем по-късно.

Има някои предпоставки за отслабване на имунната система, което прави животните податливи към заразата. Това са различните болести, от които коже да страда кучето хипотермия, сърдечен удар, рак и т.н.

Ще ни помогнете много с практически съвети и споделен опит в борбата с демодекозата!!!  d)
благодарим!
d)  d)  

#2 Потребителят е офлайн   д-р Огнян Гъдуларов Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 161
  • Регистрация: 16-August 05
  • Location:София

Публикувано: 28 February 2006 - 12:51 PM

Демодекозата е вид краста и е доста широко разпространена. Разработени са множество различни препарати за локално и общо третиране. Диагноза се поставя само от лекар след взимане на проба и откриване на крастни /демодекозни/ кърлежи под микроскоп. Лечението е в зависимост от вида и възрастта на животното, от локализацията на засегнатите части и в зависимост от това дали става въпрос за локална или генерализирана демодекоза. Лечението трае различно - от 20 дни до месеци.

#3 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 28 February 2006 - 02:21 PM

благодаря за информацията!
в началото Тайра имаше само 2 петънца на главата, но сега има и по тялото. лекуваме я с антибиотици /бият й инжекции/ и с препарати.

чували ли сте за лекарството Revolution?
доста популярно е в САЩ, оттам ни го препоръчаха като най-ефикасно средство срещу демодекозата. знаете ли как действа и дали в действителност помага?

#4 Guest_Guest_*

  • Група: Гости

Публикувано: 28 February 2006 - 05:08 PM

Активната съставка на това лекарство е Макроцикличен лактон,което не е от най удачните неща за демодекоза.Освен това е спот он форма а те всички са с прогресиращо отслабващ ефект.
Вет.лекари в България се справят достатъчно добре с това заболяване за да се търси помощ чак от САЩ.Айвермектин-дълъг курс,Имуно стимулатор,Външен дезинфектиращ шампоан,Амитрез-ежеседмично,И НАЙ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ВОЛЯ.

#5 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

  • ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 2307
  • Регистрация: 22-December 04
  • Gender:Female
  • Location:Cофия
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
  • Skype:

Публикувано: 02 March 2006 - 07:20 PM

най простото и лесно лечение за демодекоза е препарата цифли - лесен за дозиране според килограмите на кучето - е важно е да е доказана все пак диагнозата и приема да се наблюдава от ветеринарен лекар ;)
в течениие на 3 месеца нещата се оправят а до 6 месеца правилно лечение проблема е решен
д-р Гетова
;)

#6 Потребителят е офлайн   phoenix Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 461
  • Регистрация: 31-January 06
  • Gender:Male
  • Location:София

Публикувано: 06 March 2006 - 05:44 PM

Проблем-КОЖНА ПРОБА ПОЛУЧЕНА ПРИ ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ДЕРМАТОЗИТЕ ПРИ КУЧЕТО
Кожната проба получена чрез изстъргване при диагностицирането на дерматозите при кучето и котката



Възрастни форми и яйца на Demodex canis. Броят на паразитите трябва да е голям, за да може да се потвърди диагнозата - Демодекоза Cheyletiella. Възрастни форми и ларви върху проба от кожа на куче.



Изстъргването на кожата и приготвянето на разстилка от получения материал се използува най-вече за диагностициране на ектопаразитози, но също така е необходимо да се прави и при съмнение за дерматофитози. Статията няма за цел да описва клиничните признаци наблюдавани при тези заболявания. Така или иначе, случай от типа на лезиите, които винаги трябва да карат клиницистта да прави изстъргване включващо комедоните и частиците наблюдавани около фоликулите (люспи присъединени към космения фоликул), говорят за фоликуларна патология, която може да усложни една демодекоза. Алопеция комбинирана с еритема или с хиперпигментация са наблюдавани също при протичането на една демодекоза. Дорзална десквамация и прурит са типични признаци на шейлетиелоза, а еритематозно папулозния обрив с образуване на струпей и/или корички насочват към краста. Или на кратко казано всички кучета и котки които идват с възпалителна дерматоза, десквамазия и/или алопеция трябва да се подложат на кожно остъргване за вземане на проба.

Техники

С изключение на случайните проби, в които има изобилие на Demodex и Cheyletiella, в останалите случаи е немислимо в рамките на една консултация от 5-10 мин.
да се приготвят и изследват внимателно достатъчен брой проби. Клиницистта може да приготви проби за прецизно изследване след консултацията или по възможност да хоспитализира животното, което е по-добрият вариант, защото това ще му позволи да получи по-голям брои проби и те ще бъдат прегледани щателно без да се бърза. Посочената възможност е интересна и от гледна точка и на това че времето за консултация ще бъде използвано да се снеме една по-детайлна анамнеза. Ако животното вече е хоспитализирано ветеринарния лекар има повече време да проведе пълно физическо изследване както и да направи допълнителни изследвания (цитология, култури, кожна биопсия, кръв). Необходимия инструментариум за вземане на кожната проба включва машинка за стригане с ножче № 40, ножчета за скалпел №10, течен парафин или калиев хидрат, предметни и покривни стъкла за микроскоп, субектив Gx2,5 или x4. Косъмът трябва да е подстриган за да се открият кожните изменения. Обикновено се приготвя участък с големина 4 х 4 см. При животни с генерализирана или мултифокална дерматоза трябва да се изследват 3-6 участъка. Като среда за монтиране се използва течния парафин. Острието на скалпела се потапя в парафина и след това с него се разстила тънък слой върху участъка за изстъргване. Острието се поддържа вертикално на кожната повърхност и се стърже внимателно и неколкократно с леко движение, наподобяващо метене, като така се покрива цялата остригана повърхност. Остъргването трябва да се прави по посока на растежа на косъма. Парафинът помага на струпеите и кожните отломки да се натрупат върху предната част на острието на скалпела. Калиевият хидрат също може да бъде използуван като среда за монтаж. Предимството на последния е, че предизвиква елиминиране на кератина и позволява по-добре да се визуализират мицелните филаменти сред космите и кожните люспи. Въпреки това обаче, липсата на вискозитет прави използуването му по-трудно и е препоръчително да се употребява само при съмнение за дерматофитоза.



Дерматофитоза. Могат да се видят мицелни филаменти и спори обхващащи косъма. Няколко яйца и екскременти от Sarcoptes scabiei. Наличието на едно единствено яйце потвърждава диагнозата.



Изстъргването на кожния участък трябва да продължи до появата на бледорозова роса. Събраният материал върху острието се пренася върху стъкло с течен парафин (калиев хидрат). Пробата трябва да се разстеле внимателно върху предметното стъкло и отгоре да се постави покривно стъкло. За предпочитане е стъклата да са с размери 22 х 40 mm, за да може да се изследва по-голямо количество от материала върху всяко стъкло. Напълно е възможно да не се видят някои паразити, ако слоят е дебел и недостатъчно добре разстлан. Наличието на натрупани корички пречи на покривното стъкло да покрие както трябва, което трябва да се избягва.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПРОБАТА

Извършва се с микроскопски обектив Gx2,5 или 4, което позволява достатъчно увеличение за ектопаразитите и бърз и ефикасен преглед на важните зони от стъклото. Трябва да се локализира ъгъла на стъклото и да се премине към преглеждането му в посока отдолу нагоре с преместване на полетата докато цялото бъде видяно. Задължително е изследващият добре да познава всички стадии от биологията на паразитите, чието присъствие се подозира.
Откриването на един единствен паразит или яйце позволява поставяне на диагноза шейлетиелоза или краста, докато диагностиката на демодекозата е по-комплексна.
В по-голям процент от случаите на демодекоза паразитите се наблюдават във всичките си стадии на биологично развитие. Demodex се смята за нормално паразитиращ по кучешката кожа. Откриването на един единствен възрастен паразит говори за нормална колонизация, а не за патологична присъствие. Откриването на един паразит налага повторна проба чрез изстъргване за откриване на паразитни популации. Отсъствието на Demodex върху многобройни проби, които са внимателно прегледани, позволява да се изключи в по-голям процент от случаите от диференциалната диагноза. Има случай обаче при които кожната биопсия е необходима за да се открие присъствието на паразитите, например при лезии в областта на краката и по-дебелите кожни зони, а също и при Шарпей при когото те могат да бъдат открити в по-дълбоките зони на фоликулите. Отсъствието на възрастни форми и яйца от Sarcoptes scabiei не изключва крастата като диагноза и едно третиране винаги е препоръчително при съмнение за краста,дори и да не е изолиран паразит.
Наличието на артроспори върху косменото влагалище или на мицелни филаменти вътре в косменото влагалище, доказват дерматофитоза.
При едно слабо увеличение, структурните детайли на инфектирания косъм, често не се виждат и при откриване на такива косми трябва да се сложи обектив с увеличение Gх40 при търсене на мицелни филаменти. Трябва да се внимава да не се сбъркат сапрофитните гъби и дерматофитите. Дерматофитите никога на произхождат от микроконидии в тъканите, така както сапрофитните микроконидии са често при проби от кучешка кожа. Гъбичните елементи могат да бъдат трудно визуализирани и могат да не се видят дори от специалисти по микозите. Ако не се открият никакви гъбички при изследването, а се подозира дерматофитоза, трябва автоматично да се направят допълнителни изследвания в това число посявки и изследване с лампата на Wood. Дерматофитите по-лесно се откриват, ако се използуват флуоресцинтни оцветители, но това означава използуване на микроскоп с ултравиолетова лампа, а такива изследвания се правят само в специализирани лаборатории.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Кожното изстъргване е евтина и лесна техника, ако е направена коректно и може да допринесе за поставянето на точна дерматологична диагноза. Въпреки, че голяма част от изследваните проби не съдържат паразити, това изследване задължително трябва да се прави от клиницистите в случей на съмнение.
Доказването на ектопаразити или дерматофити в пробата, ще бъде в повечето случеи от полза за животното, стопанина и лекуващият лекар, тъй като предприемането на една специфична терапия замвършва често с излекуване.

Статията е предоставена от д-р Е. Георгиев

#7 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 07 March 2006 - 12:31 AM

благодарим за изчерпателната информация за установяване на болестта. нашият вет спази всички тези изисквания за диагностициране. изследва тъкан вече за 3ти път.

ние видяхме кърлежите-причинители на болестта под микроскоп. бих казала, че са доста гаднички- продълговати, с малки крачка.

#8 Потребителят е офлайн   KRASINI Икона

  • Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog
  • Мнения: 27
  • Регистрация: 14-July 04
  • Gender:Male

Публикувано: 08 March 2006 - 11:36 AM

Ivomec - injektivno,sega niamam vreme da pi6a,po kasno na li4ni moje da ti obiasnia pove4e.

#9 Потребителят е офлайн   jurcheto Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 246
  • Регистрация: 21-August 05
  • Location:Плевен

Публикувано: 10 March 2006 - 03:52 PM

да и моята дакелка имаше такъв проблем.....започна от главичката...не знаех какво е дори всички ветеринари ми казваха че са гъбички...добре че имаме поне един свестен ветеринар.....лекуваме я с "цифли" и инжекции по схема...сега е много по-добре...но понякога лечението продължава и 6м. моята Луси се оправи за 3-4 месеца.Даже един път имаше два мопса във ветеринарния кабинет и те като Луси...сега тя е добре но продължаваме с лечението..още около месец ще я лекуваме....

#10 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 10 March 2006 - 10:04 PM

здравей, jurcheto!
радвам се, че ни писа. как е сега твоето кученце? демодекозата колко се беше разпространила при него? защото и при нас така тръгна от главата и схемата на лечение ни е общо взета същата.
казваш, че при вас терапията е продължила около 4 месеца и продължава и сега, така ли? не изчезват ли раните?
защото на Тайра бяха ярко червени и възпалени, а сега са загорели и кожата е придобила сивкав цвят. така ли беше с вас? имаше ли още някакви особености при възстановяването?

поздрави от нас с Тайра victoryVVV d)

#11 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1166
  • Регистрация: 08-October 05
  • Location:София

Публикувано: 10 March 2006 - 10:21 PM

Здравейте! Не разбирам от болестта Демодекоза ,но имам съмнения, че моята дакелка има...!!! s) На главата точно до ушите има нещо, като лишеи,на тези места където има такива лишеи (само по главата), няма козина..! Не си представяйте много козина, имам предвид с размера на пръст, но там има нещо неприятно,като екзема...! Понякога се скрива и почти изчезва, а понякога отново се появява...!!! Така става и по края на ушите...! Чистим я със спирт, и слагаме някакъв мехлем, незнам какво име...!!! Много отдавна имаме този проблем!!! Виждам ,че много сте изписали по темата, и ще помоля тези, които имат този проблем да ме упътят с аптека и лекарство! d) много ще съм благодарна!!! d)

#12 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 10 March 2006 - 11:21 PM

здравей, [dakel_fenka]!
моят съвет е ако имаш съмнения за демодекоза- веднага заведи кученцето си на вет! диагноза "демодекоза" се поставя само след взимане на материал от увредената кожа за изследване, т.е. задължително е докторът да го направи, за да установи със сигурност заболяването. само от обикновен преглед не става /понеже външно демодекозата си прилича и с други заболявания, а под микроскоп се вижда кърлежа-причинител/.

при Тайра също така се появяваше и изчезваше петното зачервена кожа на главата. накрая отидохме при д-р Александров, той още като я видя ни се скара, че не сме я завели по-рано. изследва й парченце от раничката и под микроскопа видяхме кърлежа демодекс- продълговат и с малки крачка. по принцип той може да си живее по кожата на кучето и да не причинява проблеми. отслабне ли имунната защита на животното обаче, е много вероятно да се развие демодекозата.
твоето куче колко е голямо? обикновено се разболяват млади кучета- до годинка, но е възможно и в по-късен етап.

искрено се надяваме вашият случай да не е такъв! но идете на лекар за по-сигурно. пиши ни да кажеш какво е станало!
поздрави от нас d)

#13 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1166
  • Регистрация: 08-October 05
  • Location:София

Публикувано: 11 March 2006 - 08:22 PM

Не, не....тя тази екзема (която предполагам,че е това...Демодекоза bl) ) попринцип си я има....!!! И търсех съвети от вас за лечение! За което благодаря! А иначе говорех, че трябва освен за тази екзема да отидем при ВЕТ-а и за още един проблем ,който не ми се иска въобще да съобщавам, защото много, ама много ме е страх!!! s) и се моля да не е най-лошото...!

#14 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 11 March 2006 - 08:30 PM

надяваме се всичко да е ок с вас, наистина не се тревожи- всичко се оправя!!!
нацелувай Леа от нас w)
d) d)

#15 Потребителят е офлайн   jurcheto Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 246
  • Регистрация: 21-August 05
  • Location:Плевен

Публикувано: 12 March 2006 - 01:55 PM

така...значи започна от главата,гърдите,гръдния кош,лапичките...беше обхванала около 45% от тялото и.Дори на някои места беше много разранена, започнаха да се образуват струпеи..беше ужасно!Раните изчезнаха още на първия месец...кожата придоби типичния сив цвят...да още я лекуваме...лечениео приключва чак след като избие и се сгъсти козината както при незасегнатите места..при нас е избила, почти не си личи зависи от светлината...но има какво да се желае още.Най-трудно е с козинката около врата.....освен лекарствата и давам и "Петнил" хапченцата за козинка и от лечебната храна за козина на Роял Канин....не я мажа с нищо...препоръчаите нещо....
дакел фенка, и аз се надявам да не е това..и аз доколкото знам заболяват само млади животни....дори доколкото аз знам те се предават от майката...и нашият доктор като я видя за пръв път каза, че много му прилича на това, но трябва да се види под микрсокоп....изтърга материал от вече оплешавялата кожа- до кръв..а тя нашата Луси се кефи...понеже много я сърбеше...
а вие как сте сега аdk?

#16 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 12 March 2006 - 03:33 PM

здравей, jurcheto!
при нас протича по аналогичен начин болестта. вече сме във фаза- сивкава кожа, но на някои места все още има огнища с ранички, които се изчистват.
слагаме й инжекции през 5 дни /антибиотик/ + пръскане с Неостомузан /мисля че така се пише/ срещу кърлежите. даваме и по принцип Роля Канин да яде, а хранителна добавка за бързо заздравяване на кожата- Мегадерм на Вирабак за него ще пусна малко повече инфо след малко/.
това помага на засегната кожа да заздравява по-бързо и наистина е ефикасно.
сега намерихме и някакво много силно лекарство, което се разтваря във вода и се къпе цялото куче веднъж седмично, за да убие паразитите. курсът на лечение с него е не по-малко от 6 седмици. има форум, където хората, които са го слагали на кучетата си казват, че са доволни и помагало. сега се чудим дали да не го поръчаме. струва $14.
тук можеш да прочетеш описанието му и как действа

а вас кой вет ви лекува?

#17 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 12 March 2006 - 03:38 PM

значи ето малко инфо за имуностимулатора, който е важен в борбата с демодекозата:
ние даваме на Тайра от Megaderm на Virbac.
водят го хранителна добавка с козметичн ефект за здрава кожа и козина /където сега ни е слабото място/.
съдържа няколко вида ползени за организма киселини+ витамини А, В6, Е, биотин , цинк и др. няма калций. / даваме на Тайра и Калций +, когато редуваме пастет с гранулите, защото тогава имало нужда/.

Та за Мегадерм пише, че съдържа незаменими масни киселини, витамини и минерали. след прилагането му се наблюдава положителен ефект при кожни заболявания.

ако искате го пробвайте. а иначе на Луси какви лекарства й давате?
поздрави от нас и дано бързичко се оправяте! victoryVVV
d) d) w)

#18 Потребителят е офлайн   jurcheto Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 246
  • Регистрация: 21-August 05
  • Location:Плевен

Публикувано: 12 March 2006 - 07:40 PM

нашата схема е следната: Цифли...3 дена почивка...цифли...3 дена почивка..инжекция..3 дена почивка.....цифли и т.н малко по-различна схема...от вашата...
adk, ние сме от Плевен...но все пак доктора се казва Пламен Георгиев....много съм му благодарна, от няколко вет-а той знаеше какво може да е, с какво се лекува, как протича болестта...не казваше "ми тва са гъбички..."
ще потърся тук в Пл. дали има Megaderm на Virbac..и ще го взема!


Цитат

сега намерихме и някакво много силно лекарство, което се разтваря във вода и се къпе цялото куче веднъж седмично, за да убие паразитите. курсът на лечение с него е не по-малко от 6 седмици. има форум, където хората, които са го слагали на кучетата си казват, че са доволни и помагало. сега се чудим дали да не го поръчаме. струва $14.


ще се допитам до вет-а...но аз мисля, че ние май вече нямаме нужда...но все пак..
но ако наистина е толкова ефикасно, вземете го и я лекувайте..вие сте я хванали на момента, това е хватката b)
Поздрави! и благодаря за полезната информация nok

#19 Потребителят е офлайн   adk Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 619
  • Регистрация: 25-November 05
  • Location:Sofia

Публикувано: 12 March 2006 - 08:10 PM

здравей, jurcheto r)
хубаво е, че сте намерили вет, който е бил наясно с болестта. то и тук в София има една камара, които се правят че много разбират /не искам да обиждам никой, защото познавам наистина добри специалисти, но има и шарлатани/. ние за щастие от самото начало попаднахме на добри ветеринари -ходим при един за очите и при друг за кожните проблеми /това са основните слаби места при мопсовете/.
имаме приятелка обаче, която я бяха мотали 2 месеца различни доктори, докато разберат че мопса й има демодекоза и това естествено беше удължило много лечението и оздравяването на кученцето...

за това лекарство дето ти писах- и ние не сме решили още дали да го поръчваме. може би няма нужда вече, ще питаме нашия вет. в началото ни бяха препоръчали едно друго-Revolution, но тук във форума ни увериха , че и нашите лекари могат да я излекуват без това скъпо лекарство.

най-важното според мен обаче е да да сме упорити и търпеливи, за да се оправи малката. така , както сте постъпили и вие b)
радваме се,че оздравявате вече! много поздрави и целувки на теб и Луси от нас с Тайра!
w) d) d) victoryVVV

#20 Потребителят е офлайн   radostt Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 357
  • Регистрация: 03-November 05
  • Location:София

Публикувано: 12 March 2006 - 08:29 PM

Здравей Хриси ,разгледах сайта който си дала за лекарството за Демодекоза
r) исках да ти кажа че и др.Александров ползва Amitraz ,даже нас с такова ни лекува ,можеш да го попиташ,не е нужно да си го поръчвате r) ,ние ги редувахме с Неостомузан а доколкото си спомням ни даваше и Неговон ,беше малко отдавна r) и съм позабравила ,но го питайте
Радвам се че вече се оправяте super best
Целувки w) на малката сладурка w)
User's Signature

[br]Dezira MD Fon Baskervil

  • (17 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни